Cat de casual este Casual Friday?

casualfriday

   

Potrivit www.cariereonline.ro, “casual friday” este, la origine, un obicei americano-canadian aparut la sfarsitul anilor 1950 si care, ulterior, s-a raspandit in intreaga lume. Initial, acest stil a fost introdus din dorinta de a ridica moralul angajatilor din ceea ce era atunci noul mediu de business, cunoscut ca “white-collar”. La acel moment, nu a fost prea popular, doar cateva companii adoptandu-l. Abia spre sfarsitul anilor 1970, cand productia de haine mai ieftine a crescut simtitor (acestea fiind produse in afara Statelor Unite), companiile producatoare au facut campanii intensive in vederea adoptarii saptamanale a stilului casual, respectiv in zilele de vineri.

Casual Friday si adoptarea unei tinute mai relaxate chiar si in timpul saptamanii a luat un avant deosebit in perioada exploziva denumita DotCom, la sfarsitul anilor 1990 si inceputul anilor 2000, in mod special in California. In acea perioada, companiile erau atat de relaxate in privinta tinutei, incat la birou se purtau pantaloni scurti si sandale. Odata cu depasirea acestei perioade, multe companii au reintrodus codul tinutei adecvate pentru birou. Majoritatea companiilor nu au mai permis nici macar purtarea de jeansi la birou, cerand un nivel mai restrictiv in tinuta de business, cunoscut ca “business casual”.

 

Prin urmare, cat de casual poti sa fii de “casual friday”? Daca lucrezi intr-o companie unde tinuta “office” este obligatorie, conceptul de “casual friday” nu se refera la un stil atat de lejer pe cat ar parea la prima vedere. Fiecare industrie, angajator sau departament isi are regulile proprii, fie ele mentionate intr-un cod de conduita sau regulament, fie unele subintelese.

Avand in vedere unele pozitii sau posturi cu anumite cerinte si posibilitatea ivirii unor intalniri neprevazute vinerea, “casual” devine “smart” sau, in unele cazuri, “business casual”.

 

Azi nu o sa va dam sfaturi cum sa va imbracati sau ce sa nu purtati, ci va invitam sa vizionati!

 

 

 

 

Written by 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *