Puterea de convingere in comunicare

DA-POATE_NU

Exprimare convingatoare, capacitate de convictiune, putere de convingere, arta persuasiunii sunt doar cateva concepte destul de dezbatute in ultima vreme. Si toate acestea doar din dorinta de a afla cum putem influenta oamenii din jurul nostru.

Asa cum am retinut din articolul  anterior, oamenii ar trebui sa comunice mai mult, nu doar sa vorbeasca. Unii incearca, altii reusesc chiar sa-si impuna punctul de vedere, o parte reusesc sa domine prin cuvinte. Cine sau ce face diferenta?

Am putea spune ca “secretul” consta  in  simplitatea exprimarii si in constructia mesajului, care este mai eficienta daca se prezinta sub forma piramidei inversate: cu cele mai importante informatii la inceputul mesajului, iar cele secundare la final, exact ca in figura de mai jos.

Piramida intoarsa a comunicarii-2

Este clar ca, indiferent ca suntem la munca, participam la un interviu, avem o intalnire de afaceri sau dorim sa luam masa in familie, obiectivul principal al mesajelor noastre este acela de a-i convinge pe ceilalti. De ce sa fii convingator sau persuasiv? Pentru ca reprezinta cea mai sigura cale spre a obtine tot ceea ce-ti doresti, atat in viata, cat si in cariera.

Uneori nu este de ajuns doar sa fii un bun specialist daca nu reusesti sa convingi oamenii de pregatirea ta profesionala, de abilitatile si aptitudinile tale. De multe ori se intampla ca oameni bine pregatiti profesional sa piarda in favoarea altora, care au fost mai convingatori. Atunci cand acestia vorbesc cu o anume convingere, ceilalti „vad” ca sunt siguri pe ceea ce spun, si prin urmare presupun ca “stiu ce vorbesc”.

Arta persuasiunii, chiar daca difera de la o situatie la alta si imbraca haine diferite de la om la om, are unele tehnici de baza, care pot fi aplicate in majoritatea cazurilor. In cele ce urmeaza, noi am ales sa va prezentam 7 principii de baza ale unui vorbitor convingator.

☛ “Cu straduinta, toate sunt cu putinta”

A insista si a persevera sunt primii pasi si poate cei mai importanti in demersul oricui de a fi convingator. Nicio idee mare nu s-a impus din prima incercare, fara a intampina rezistenta sau prejudecati din partea oamenilor. Ai nevoie de minim 2 argumente pentru a convinge pe cineva si de maxim 3. De ce?  Daca folosesti un singur argument, omul care te asculta o sa considere ca e prea “slabuta” argumentarea ta, iar daca o sa ai mai mult de 3 rationamente, acesta o sa se intrebe ce interese ascunse ai. Cu alte cuvinte,  cine nu insista, nu convinge.

☛ Rezultatul e bun, daca discursul e bun

Ca sa poti convinge pe cineva, trebuie sa fii o persoana placuta. Atunci cand doresti sa exprimi idei, pareri sau pur si simplu povestesti, este de preferat sa nu folosesti negatii sau expresii negative, deoarece acestea pot crea o bariera mintala intre tine si interlocutor. Este de preferat sa construiesti mesajul utilizand cuvinte in tonuri pozitive, chiar si atunci cand e vorba de a refuza sau a nu fi de acord. Cum suna mai bine: „Nu stiu sa fac asta!” sau „Stiu sa fac altceva / multe altele!” ?

☛ Indrazneala nu a omorat pe nimeni

Uneori nu e bine sa fii molcom si plapand, pentru ca nu reusesti sa indupleci asa. Indrazneala este cea care convinge. Cei mai multi lideri sunt  indrazneti, au curaj sa iasa in fata si sa se faca auziti. Tocmai indrazneala lor ii determina pe ceilalti sa ii urmeze. Atentie insa, granita dintre indrazneala si impertinenta, poate sa fie incerta uneori. De aceea trebuie sa tinem in frau discusul si comportamentul care poate trece drept obraznicie.

☛ Empatie, nu doar simpatie

Convingerea poate fi manifestata si prin entuziasm, intensitatea vorbirii, naturalete, sinceritate, prezenta, etc. Unde se regasesc toate acestea cel mai bine? In expresia fetei, gesturi, postura, miscarile corpului. Desigur, convingerea noastra trebuie sa vina din interior. Daca oamenii vor observa ca ne prefacem atunci cand le vorbim sau le raspundem nu vor oferi veridicitate niciodata celor spuse de noi, cu atat mai putin credibilitate.

☛ „Vorba dulce, mult aduce”

Nu te zgarci cu laudele si complimentele. Vei putea observa cum comunicarea devine mai deschisa, pe langa faptul ca te poate pune si intr-o lumina mai buna. Totusi, mare atentie la cum folosesti complimentele. Este de preferat sa depistezi corect „acel lucru diferit si original” pe care-l poseda interlocutorul si sa-l complimentezi in concordanta. Daca contextul este favorabil, foloseste-te de umor si inteligenta.

☛ “Sfarsitul lauda inceputul”

Cu siguranta ca reusesti sa atragi atentia mai usor atunci cand comunici contrar asteptarilor oamenilor. Comunicarea care pune accent pe surprinderea interlocutorului va avea intotdeauna un caracter memorabil. Pentru a face dintr-o idee o convingere, trebuie, asadar, gasita o cale prin care aceasta sa fie comunicata intr-un mod care sparge toate tiparele. Nu porni o sesiune verbala spunand omului din fata ta care este scopul tau final. Daca doresti sa-l convingi mai repede si usor, lasa-l sa creada ca a fost ideea lui. In final, este mai important sa obtii ce ti-ai dorit, nu cum ai reusit acest lucru.

☛ „Mai rarut, ca-i mai dragut”

Intr-o lume atat de mare, cu siguranta ca oricine isi poate gasi locul. Dar, cu cat un lucru sau o persoana sunt mai rare, cu atat valoarea lor creste si vor fi dorite de mai multi oameni. Daca faci pe cineva sa creada ca ceea ce ii oferi tu, este cu adevarat rar, atunci sansele de convingere cresc mult. De exemplu, daca esti chemat la un interviu si te prezinti ca un specialist sau profesionist greu de gasit, atunci succesul este aproape. Ca si in publicitate, imaginea si prezentarea vand primele.

Cu certitudine, fiecare dintre noi avem un stil propriu prin care incercam sa convingem sau sa-i dominam prin comunicare pe cei din jur. Mediul online este plin de sfaturi si ponturi prin care va puteti dezvolta aceasta abilitate. Cititi, experimentati, exersati si excelati!

Si pentru a face totul si mai graitor, va invitam sa vizionati un filmulet realizat de Business Insider cu cele mai eficiente cuvinte, pe care le puteți utiliza pentru a va atinge obiectivele si a obtine ce va doriti.

 

Suntem curiosi, voi ce strategie adoptati pentru a va face „auziti” si a va impune punctul de vedere? Ce alte tehnici de persuasiune folositi in viata de zi cu zi?

Discutii cat mai convingatoare sa aveti!

 

Written by 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *