Cei 7 magnifici ai comunicarii eficiente sau C⁷

Human resources consultant talking with depressed employee

 

De vorbit cu totii vorbim, dar oare cati dintre noi reusim si sa comunicam? Reusim sa comunicam eficient, normal, real? Da! Daca tinem cont de 7 principii de baza (elementare).

Ai de transmis un mesaj? Vrei sa raspunzi unei intrebari sau doresti sa initiezi o discutie?

Daca scopul este acela de a avea o comunicare eficienta, tine minte urmatoarele caracteristici:

1.Controlat si / sau Calm

calm-si-controlatControleaza-ti gesturile, postura, limbajul trupului cu totul. Regleaza-ti tonul vocii, ritmul, volumul, respiratia. Daca incepi un dialog cu cineva pe un fond calm, cu siguranta sansele sunt foarte mari sa continuati in aceeasi maniera. Daca, in schimb, esti agitat si necontrolat, de cele mai multe ori, risti ca si interlocutorul tau sa devina la fel.

2.Clar si/sau Coerent

Niciodata, dar niciodata nu lasa interlocutorii tai sa ghiceasca ce vrei tu sa spui. Nu te baza pe faptul ca ei vor „citi printre randuri”. S-ar putea ca acestia sa aiba o alta interpretare a vorbelor tale. Urmareste scopul mesajului, dar tine cont de ideile principale. Nu sari de la o idee la alta, fara sa fie nevoie sau fara vreo relevanta cu subiectul.

3.Complet

communicare-completa

Daca dai interlocutorilor tau doar franturi de informatie, cu siguranta ca vei primi doar fragmente din atentia lor. Cand ai de transmis un mesaj, de raspuns la o intrebare, trebuie sa tii cont atat de introducere, de cuprins, cat si de incheiere sau concluzie. Oamenii sunt predispusi sa afle parerea ta sau la ce concluzie ai ajuns tu. Nu sari niciuna din aceste sectiuni, toate sunt importante.

conversational-si-complet

4.Conversational

Nu fi melodramatic, nu ridica vocea ca si cum te-ai certa sau ai atrage atentia, pentru ca vei obtine doar efectul invers. Acum e momentul sa-ti pui in functiune ascultarea activa. Cere feed-back, lanseaza la randul tau intrebari, intretine o conversatie.

Lasa monologul pentru exercitiile in oglinda, cand esti doar tu cu tine. Asta daca nu vrei sa tii un discurs, dar atunci lucrurile se schimba total.

5.Competent si/sau Concret

De ce te-ar asculta cineva? Este o intrebare pe care sa ti-o pui inainte de orice intalnire mai importanta. Ce faci atunci cand trebuie sa vorbesti despre un subiect pe care nu-l stapanesti atat de bine? Incearca sa-l aduci in sfera ta de expertiza sau cunostinte. Leaga-l de ceva cunoscut, vino cu argumente sau exemple reale si concrete. In acest fel vei convinge mai usor interlocutorul sa te urmareasca, decat sa te provoace.

6.Concis

Nu irosi timp pretios! Nu te adanci in explicatii alambicate si nu abuza de prea multe informatii, decat atunci cand ti se cer. Daca nu esti sigur ca ai inteles ceva, mai bine pune intrebari de clarificare, decat sa te pierzi prin toto felul de incercari stilistice si acrobatii semantice.

Adopta tehnica “K.I.S.S.”, adica “Keep ISimple & Short”!

7.Confient (din fr. Confiant = increzator)

increzator-si-confient

Stiai ca atunci cand transmiti o stima de sine crescuta oamenii sunt mai predispusi sa te urmareasca decat sa te starneasca? O voce categorica, un ritm controlat, postura dreapta si un contact vizual sustinut, sunt semenele unei sigurante de sine. Cum poti sa obtii aceasta incredere? Prin exercitii repetate: daca esti bine pregatit, te vei simti ca atare.

 

Pentru cateva exemple concrete, apasa play si vizioneaza filmuletul:

 

Nu uita de cei  3P atunci cand livrezi mesajul. Intotdeauna fii politicos, profesional, si pozitiv.

 

Comunicare eficienta si autentica va dorim!

 

Written by 

One thought on “Cei 7 magnifici ai comunicarii eficiente sau C⁷

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *