Fețe, fețe … sau emoții necenzurate?

emotii si microexpresii jpg

 

Fața este cel mai bun indicator al emoțiilor unei persoane. Cu toate acestea, este adesea trecută cu vederea. Fie că este vorba de o întâlnire de afaceri, o negociere, un interviu, o ședință, ne “lovim” de multe ori de fețe pe care nu știm să le “traducem” sau le interpretăm cu totul greșit.

Dr. Paul Ekman a efectuat o cercetare revolutionară cu privire la descifrarea feței umane, cercetare care stă și la baza unui serial “Lie to Me”. El a arătat că expresiile faciale sunt universale. Cu alte cuvinte, oameni din Statele Unite fac aceeași față de tristețe ca indigenii din Papa Noua Guinee, care nu au văzut televizor sau filme pentru a putea spune că au imitat. El a constatat, de asemenea, că si persoanele oarbe din naștere fac, de asemenea, aceleași expresii, chiar dacă ele nu au mai văzut fețele altor oameni in viața lor.

Dr. Ekman a desemnat 7 expresii faciale fundamentale care sunt cele mai răspândite și comune pe scară largă și ușor de interpretat. A învăța să le citim este incredibil de util pentru înțelegerea oamenilor din viața noastră. Aceste expresii reprezinta urmatoarele emoţii fundamentale: fericire, tristeţe, dezgust, frică, uimire, furie şi dispreţ.

Există mai multe tipuri de expresii faciale: complete şi subtile. Cele subtile sunt parţiale, de exemplu doar pe o jumătate de faţă, slabe şi microexpresii.

Microexpresiile sunt reacţii involuntare ale muşchilor feţei, care durează foarte puţin, între 1/25 şi 1/5 dintr-o secundă. Ele apar atunci când încercăm să suprimăm o expresie / emoție. Este destul de greu să observăm microexpresiile pe feţele oamenilor dar, cu puţin antrenament și cu ajutorul ghidului de mai jos oricine o poate face.

 

Ghid pentru descifrarea microexpresiilor fundamentale: 

MICROEXPRESIA EMOȚIEI “FERICIRE” 

Prima emoţie universală şi cea mai importantă este fericirea, al cărui principal simbol universal este zâmbetul. Această emoție se mai poate “citi”  și prin:

 • obrajii ridicaţi care formează cute în stanga și dreapta nasului;
 • riduri în jurul ochilor, care iau forma de semilună;
 • buze arcuite în concordanţă cu ochii;

 

MICROEXPRESIA EMOȚIEI “TRISTEȚE”

Tristețea este una dintre emoțiile care durează cel mai mult și este cea mai greu de prefăcut. Aceasta se manifestă prin următoarele caracterstici:

 • colţurile buzelor sunt orientate în jos;
 • privire în gol;
 • pleoape si bărbie căzute;

 

MICROEXPRESIA EMOȚIEI “FURIE”

Într-o mulțime de oameni întotdeauna observăm mai ușor o față furioasă decât una fericită. De ce? Pentru că se manifestă prin:

 • sprânce orientate în jos şi împreunate, formând un rid în milocul frunţii;
 • privire intensă și nări dilatate;
 • buze tensionate și/sau buza inferioară ieșită în exterior.

 

MICROEXPRESIA EMOȚIEI “UIMIRE” sau “SURPRIZĂ”

Microexpresia uimirii sau surprizei este cea mai rapidă și poate fi observată după:

 • sprâncene ridicate și/sau arcuite (doar pentru 2-3 secunde);
 • ochii și gura larg deschise ( în funcţie de intensitatea uimirii).

Dacă uimirea este provocată de o surpriză plăcută, atunci fața se va destinde într-un zâmbet, pe când, dacă uimirea este determinată de un lucru neplăcut, atunci expresia care urmează este frica.

 

MICROEXPRESIA EMOȚIEI “FRICĂ”

Așa cum am menționat mai sus, frica poate urma uneori uimirii și/sau surprizei. Aceasta poate fi recunoscută prin:

 • sprâncene ridicate şi/sau apropiate;
 • pleoape superioare ridicate, iar cele inferioare încordate;
 • pupile dilatate și ochi ieșiți din orbită;
 • buzele puţin întinse orizontal către urechi.

 

MICROEXPRESIA EMOȚIEI “DEZGUST”

Dezgustul poate fi recunoscut prin:

 • buză superioară puţin ridicată și retrasă;
 • marginile gurii se întorc în jos;
 • nas încordat şi ridicat, se pot observa şi riduri la baza nasului.

Unele studii au demonstrat că, indiferent dacă suntem noi cei dezgustați sau suntem martori la dezgustul altor persoane, se activeaza aceeași parte a creierului.

 

MICROEXPRESIA EMOȚIEI “DISPREȚ”

Ultima microexpresie, dispreţul, este cea mai controversată emoţie datorită faptului că mulţi oameni de ştiinţă consideră că aceasta se manifestă în funcţie de cultură.

Disprețul este similar dezgustului, dar nu pare să reflecte și repulsie fizică așa cum se întamplă în cazul dezgustului. In schimb, disprețul apare atunci când un om se simte superior sau când nu este de acord cu acțiunile sau comportamentul altor persoane. Disprețul poate fi insoțit de furie, dezgust sau fericire sau combinatii diferite.

Din cercetările lui Paul Ekman reiese că dispreţul  il recunoaştem după:

 • colţul buzei încordat şi puţin ridicat și riduri pe nas;
 • ambele colţuri ale buzelor pot fi ridicate câteodată;
 • expresie care poate fi confundată cu un zâmbet uşor.

 

Dacă doriți să puneți în aplicare toate aceste microexpresii, noi vă încurajăm să încercați să reproduceți toate aceste “fețe” în oglindă. Veți constata că, dacă simulați o anume expresie facială puteți, de asemenea, să se simțiți și emoția!

 

Concluzia? Emoțiile nu numai că provoacă expresiile faciale, dar și expresiile faciale pot provoca, la rândul lor, emoțiile. 

 

La final vă invităm să parcugeți un mic test de detectare a microexpresiilor:

 

Written by 

One thought on “Fețe, fețe … sau emoții necenzurate?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *