6 ore pe zi sau 4 zile pe saptamana?

tired-office-worker

 

Daca traiai si munceai in Olanda, azi  era prima ta zi de week-end. De ce ? Pentru ca saptamana de lucru de 4 zile este standard in aceasta tara, numarul de ore lucrate fiind de 29 de ore pe saptamana, cel mai mic intalnit intr-o tara europeana (conform inCont.ro).

Alte tari precum Danemarca, Norvegia, Irlanda au o medie de lucru de 33 de ore / saptamana. Cu toate acestea, salariile nu sunt deloc de neglijat, acestea fiind intre 44.000 euro si 51.000 euro anual, ceea ce inseamna o medie de 4000 euro / luna. 

In Germania sunt multi care prefera job-urile part-time, media de ore lucrate pe saptamana fiind de 35 de ore, la fel ca in Elvetia si Belgia.  Potrivit Organizatiei Europene pentru Cooperare si Dezvoltare (OECD), elvetienii sunt si cei mai fericiti oameni, acestia castigand cam cat un american, dar lucrand cu 155 de ore mai putin in fiecare an. Aproximativ o treime dintre ei au joburi cu norma redusa, si 79% din populatia cu drept de munca este angajata, cea mai mare cifra pentru o natiune industrializata.  

Suedia in schimb experimenteaza ziua de lucru de 6 ore, in timp ce, conform legilor australiene, saptamana de munca este de 38 de ore, dar, in medie, se lucreaza chiar si cu doua ore mai putin de atat. 

Si in Romania exista o propunere legislativa de modificare a Codului Muncii a carui scop este de a alinia tara noastra cu media europeana de ore lucrate pe saptamana. Conform acesteia, pentru toti salariatii angajati cu norma intreaga, durata normala a timpului de lucru sa fie de 8 ore pe zi, de luni pana joi, iar vinerea sa fie doar 6 ore. Durata totala de ore lucrate saptamanal ar scadea de la 40 de ore la 38 de ore, care este si media europeana.

Este evident ca acest trend de scrutare a timpului de lucru saptamanal este abia la inceput. Mai e cale lunga pana sa scapam de mentalitatea conform careia “cu cat stai mai multe ore la birou, cu atat esti un angajat mai bun”. Cei mai multi angajatori sau manageri, uneori chiar angajatii, nu iau in calcul si riscul crescut de boli profesionale sau chiar decese, in unele cazuri, cauzate de orele muncite in nestire. Romania ocupa locul 3 in Europa, dupa Bulgaria si Macedoania, atat la incidenta accidentelor vascular-cerebrale, cat si la mortalitatea secundara bolilor cerebro-vasculare.

Evident ca sunt si cazuri mai rele decat ale noastre. In lagarele de munca din Coreea de Nord se lucreaza pana la 112 orepe saptamana, iar in societati slab dezvoltate, precum India sau China, orele de munca depasesc frecvent limita admisa de lege. 

 

Concluzia? 

Pe masura ce dezvoltarea tehnologica creste eficienta si productivitatea la locul de munca, iar standardele de viata ale angajatilor sunt tot mai ridicate, tendinta universal-valabila este de a munci cat mai putin cu maximum de rezultate. Cel mai bun exemplu este cel al producatorului auto Toyota care, de 13 ani, a introdus programul de lucru de 6 ore pe zi pentru angajatii fabricii din Göteborg si spune ca acest lucru s-a vazut in productivitate.

Pana cand aceasta practica se va raspandi la nivel global vor mai trece cativa ani. Este o chestiune de intelegere si de schimbare a mentalitatii angajatorilor, care, atunci cand vor intelege ca toata lumea are de castigat, nu vor mai opune rezistenta la schimbare.

 

Week – end placut va dorim, cu multa relaxare si odihna!

Si pentru ca timpul sa treaca cat mai repede, va invitam sa vizionati filmuletul de mai jos:

 

 

Written by 

2 thoughts on “6 ore pe zi sau 4 zile pe saptamana?

  1. De principiu, ideea in sine nu e deloc rea, insa hai sa discutam cazul concret al Romaniei.
    Un coleg de-al meu de liceu, care a avut primul lui job la Mercedes (in Germania) si apoi a fost director la Tiriac Holding (in Romania) spunea intr-un interviu ca un german este de doua ori mai productiv ca un roman, ambele persoane facand aceeasi munca.
    Cred ca, in primul rand, noi ca angajati trebuie sa fim mai productivi (asta nu inseamna overtime !) si apoi sa ne gandim la micsorarea programului. Cred ca e bine sa gandim bilateral (adica nu doar din punctul nostru de vedere, ci si din perspectiva firmei): daca firma are de castigat din productivitatea noastra, nu va fi o problema micsorarea numarului de ore.

    1. Bine punctat si argumentat cometariul tau. Noi consideram ca nu face subiectul articolului neproductivitatea si ineficienta unor angajati. Este firesc si normal sa gandesti in perspectiva, daca iti doresti cu adevarat pastrarea unui anume loc de munca. Daca esti eficient si productiv si firma are de castigat, atunci si angajatii ar trebui sa aiba de castigat. Cu certitudine ca sunt multi angajatori deschisi la minte si la nou, dar sunt inca multi “patroni” care nu fac diferenta intre “a cumpara timpul unui angajat” si “a plati pentru know-how-ul acestuia”. Noi militam pentru eficienta, productivitate si rezultate intr-un optim temporal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *