De la “Active Umane” la Managementul Resurselor Umane

hr story

De-a lungul istoriei, conceptul de “Resurse Umane” a evoluat spectaculos, trecand prin diferite etape si perioade de dezvoltare, pornind de la simpla inregistrare contabila a “activelor umane”, pana la viziunea contemporana despre “cea mai importanta si valoroasa resursa” a oricarei organizatii – OMUL.

Una din cele mai cunoscute clasificari prezentata in literatura de specialitate cuprinde urmatoarele etape:

Etapa empirica (1820 – 1850);

Etapa bunastarii si prosperitatii (sfarsitul sec. al XIX-lea);

Administrarea personalului (anii ’30);

Managementul personalului( anii ’50);

Managementul Resurselor Umane (anii “80).

Intelegerea evolutiei psiho-sociale si a factorilor care au determinat aceste schimbari in definirea si conceptualizarea resurselor umane este importanta pentru orice organizatie care doreste sa-si asigure dezvoltarea si succesul competitional.

De ce ?

Pentru ca succesul este determinat de calitatea umana si profesionala a resurselor umane pe care reuseste o organizatie sa le atraga, sa le mentina si sa le dezvolte.

Inceputuri 

Primele mentiuni care fac trimitere la importanta “resurselor umane” sunt strans legate de dezvoltarea psihologiei, sociologiei, statisticii, cercetarilor operationale, dar si a stiitelor juridice.

In 1936, H. Maslow a elaborat “Piramida trebuintelor si nevoilor umane”.

Piramida-lui-Maslow

“Era Managementului” 

La sfarsitul anilor ’60 a aparut si s-a dezvoltat conceptul de “Managementul Personalului” a carui principala caracteristica era implicarea managerilor in strategia si planificarea resurselor umane.

La inceputul anilor ’80 apare pentru prima data conceptul de “Management al Resurselor Umane”, fiind studiat in universitatile americane.

Importanta acestui concept a crescut odata cu aparitia complexitatii, diversitatii si dimensiunilor organizatiilor, singura resursa comuna fiind “resursa umana”. In anii ’90, J.Welch (General Electric) afirma: “pentru a reusi in lumea afcerilor, trebuie sa te gandesti tot timpul cum poti face fiecare persoana mai folositoare si mai valoroasa”.

In prezent se acorda o importanta deosebita problemelor de motivare si comunicare, si unor concepte relativ noi cum sunt : managementul recompensei, managementul culturii, plata legata de performanta sau dezvoltarea managementului.

In concluzie, se poate spune ca Managementul Resurselor Umane e definit ca ansamblul activitatilor de ordin strategic si operational (planificarea, recrutarea si mentinerea personalului), precum si crearea unui climat organizational corespunzator, care permite asigurarea cu Resurse Umane necesare îndeplinirii obiectivelor organizationale.

Cei de la PeopleMatters au realizat un filmulet ce cuprinde cateva date din istoria HR-ului:

Written by 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *