Omul sau tehnologia? Aceasta-i intrebarea!

Video Interviu

 

Orice angajator, care a fost nevoit sa recruteze macar o data in viata, s-a confruntat cu aceasta intrebare: omul sau tehnologia?

Am observat in ultima vreme o serie de pareri pro sau contra utilizarii noilor tehnologii in procesul de recrutare. Exista un interes tot mai crescut pentru dezbateri precum: – Este tehnologia mana dreapta a HR-ului?

Cu certitudine ca oricine poate admite ca tehnologia poate ajuta mult la cresterea eficientei, in orice domeniu. Cu toate acestea, unele voci sustin cu tarie ca inclocuirea procesului clasic de recrutare cu unul modern, bazat pe intrumente inovative, ar duce la „dezumanizarea” recrutarii. Efectele imputate de catre acestia ar fi pierderea din vedere a unor aspecte importante precum personalitatea si caracterul candidatilor, potentialul, etc.

Bazandu-ne exclusiv pe tehnologie atunci cand facem o selectie dupa o serie de itemi prestabiliti, exista riscul de a exclude anumiti candidati care nu au reusit „sa se prezinte” sau sa reprezinte anumite informatii intr-o forma anume.

Dar ce facem atunci cand si in cazul factorului uman intervine oboseala, neatentia sau o atentie distributiva slaba, lipsa de experienta, deficit de concentrare, stresul, graba, etc.

Este evident ca nicio extrema nu poate duce la rezultate bune. Parerea noastra este ca trebuie gasit un echilibru in imbinarea tehnologiei cu factorul uman, astfel incat procesul de recrutare sa fie eficient, dar „ghidat de mana omului”.

Haideti sa luam spre exemplu Video Interviul. Din multitudinea de solutii si tehnologii moderne folosite in recrutare, suntem de parere ca este „cel mai uman posibil”, daca putem spune astfel. De ce ?

Sa il comparam cu screening-ul unui CV clasic, fie el tiparit sau in forma electronica. Cat este de corect sa ne uitam la cateva randuri si sa luam o decizie cu privire la etapa urmatoare? Ce se intampla daca petreci cateva secunde in plus pentru a viziona o prezentare video a candidatului care se „ascunde” in spatele acelor randuri? Credeti ca ati avea mai multe informatii care sa va ajute sa luati o decizie mai buna si/sau mai rapida? Ar fi mai putin uman ?

Sa il comparam cu Interviul telefonic. Credeti ca obtinem informatii mai utile in 15 minute de conversatie telefonica sau in 15 minute de Video Interviu? Ce este mai uman: sa iei o decizie bazata doar pe „tonul conversatiei” sau sa iti fundamentezi alegerea pe evaluarea comportamentului candidatului, a abilitatilor sale de comunicare si relationare?

Nu vom putea compara insa Video Interviul cu interviul fata in fata niciodata. Cea mai comuna greseala pe care o intalnim frecvent in practica, este aceea ca multi recruiteri, dar si candidati, cred ca Video Interviul este un substitut al Interviului clasic. Este gresit!

Video Interviul te poate ajuta sa „culegi” mai multe informatii, sa realizezi un screening mai complex al aptitudinilor, abilitatilor si competentelor candidatilor, astfel incat sa iti usureze munca in alcatuirea listei scurte si sa inlesneasca decizia de selectie.

De ce am crede ca invitarea unui candidat la un interviu fata in fata, in care ne dam seama dupa primele 3 minute ca nu se potriveste, fie cu job-ul sau cu organizatia, este mai corect si mai uman? Candidatii investesc timp si efort in a se pregati pentru interviu, a se deplasa si a se prezenta la intalnirea cu angajatorul sau recruiterul.

Nu ar fi mai util sa poti elimina din acest proces, cat mai devreme posibil, actiuni inutile, fara sa ai dubii ca nu ai oferit sanse egale tuturor candidatilor de a se prezenta? Nu ar fi mai eficient sa ai toate datele necesare luarii unei decizii in legatura cu lista scurta inainte de a chema zeci de candidati la birou, si sa ai o discutie fata in fata doar cu acei canditati care se potrivesc cat mai bine cu cerintele job-ului si organizatiei?

Astfel, nu mai pierdem nici timpul nostru si nici nu mai irosim timpul si efortul candidatilor.

Acest instrument poate ajuta orice recruiter sau angajator sa ia decizii cat mai corecte in timp util, ceea ce ne face sa putem spune ca eficientizeaza procesul de recrutare, facandu-l chiar mai „uman”.

 

Voi ce parere aveti ? Este Video Interviul un instrument care creste eficienta recrutarii si selectiei fara sa isi piarda „latura umana”?

 

Si pentru ca tot ati facut o pauza de 10 minute pentru a lectura articolul, va mai rapim 5 minute si va invitam sa vizionati Demo-ul de mai jos:

Written by 

One thought on “Omul sau tehnologia? Aceasta-i intrebarea!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *